Park Narodowy Bory Tucholskie

Wersja polska English version Deutsch
Biuletyn Informacji Publicznej
Fundusze Europejskie

Parzystokopytne

Dzik Sus scrofa

Należy do zwierząt łownych. Jego waga dochodzi do 200 kg. Sierść jest barwy brunatnej. Występuje w lasach na obszarze całego kraju. Zaliczamy go do tzw. wszystkożerców. W jego diecie znaleźć można: bukiew, żołędzie, grzyby, jaja ptaków, pisklęta, gryzonie, pędraki, larwy owadów, a także padlinę. Dziki odgrywają ważną rolę w ochronie lasu. Locha – samica, rodzi młode na początku roku, ich liczba może dochodzić nawet do 12 szt. Samica jest bardzo troskliwą matką. Potrafi zaatakować intruza zagrażającego jej potomstwu. Odyniec – samiec prowadzi samotny tryb życia.

Sarna Capreolus capreolus

Należy do zwierząt łownych. Jej waga nie przekracza 25 kg. Koza - czyli samica - jest znacznie drobniejsza od kozła - samca. Głowę kozła zdobi poroże, stosunkowo nieduże z maksymalnie trzema rozgałęzieniami. Każdego roku kozioł zrzuca stare poroże, a wyrasta mu nowe. Młode koźlęta rodzą się w maju. Samica ma najczęściej 1-2 młode. Sierść sarny zmieniają 2 razy w roku, tzw. suknia letnia ma kolor złotaworudy, a suknia zimowa szarobrunatny. Gatunek ten należy do roślinożerców. Sarna należy w PNBT do gatunków kluczowych, mających istotny wpływ na ekosystemy Parku.

Jeleń Cervus elaphus

Należy do zwierząt łownych. Długość ciała do 220 cm, a waga do 160 kg. Łania - samica, jest lżejsza i smuklejsza od byka - samca. Głowę byka od lipca do lutego (czasem dłużej) zdobi poroże - wieniec, którego waga może dochodzić do kilkunastu kilogramów. Jelenie to zwierzęta dużych kompleksów leśnych, ostrożne i czujne. Łanie wraz z osobnikami młodocianymi żyją w chmarach. Dorosłe samce najczęściej prowadzą samotny tryb życia. Są to zwierzęta roślinożerne. Jeleń równiez został zaliczony do grupy gatunków kluczowych.

 

Inwentaryzacje zwierzyny grubej (sarna, jeleń, dzik)