Bory Tucholskie

Park Narodowy Bory Tucholskie - Drapieżne

Drapieżne

Borsuk Meles meles

To niezbyt towarzyskie zwierzę osiąga wagę do 15 kg. Wierzch ciał jest srebrzystoszary, a brzuch i nogi czarne. Na głowie w pobliżu uszu, biegną dwa podłużne, czarne pasy na białym tle. Legowisko i zarazem gniazdo, zakłada w norach, które stale rozbudowuje. Wokół nory jest zawsze czysto, swoje odchody zakopuje. Żerować wychodzi pod wieczór. Większą cześć zimy przesypia (jego organizm wykorzystuje wówczas zapasy tłuszczu nagromadzone w jego ciele), choć nie jest to typowy sen zimowy. Jest wszystkożerny, zatem obok pokarmu roślinnego w jego diecie mogą się znaleźć np. myszy, owady, płazy, węże, pisklęta.

Wydra europejska Lutra lutra

Ssak drapieżny z rodziny łasicowatych związany ze środowiskiem wodnym. Spotkać ją można nad brzegami rzek, potoków, stawów i jezior. Buduje na ich brzegu nory, wejście do których znajduje się pod powierzchnią wody. Oprócz tego otworu wejściowego, nory wydry posiadają jeszcze otwory wentylacyjne, znajdujące się pod korzeniami drzew. Doskonale pływa. Główny jej pokarm stanowią ryby, ale uzupełnia pożywienie także gryzoniami, ptakami wodnymi i błotnymi. Na polowania wychodzi nocą. Od wody oddala się bardzo niechętnie. Jeśli jednak głód zmusi ją do szukania pożywienia, potrafi podejmować nawet dalekie wędrówki. Wydry żyją 10 - 15 lat. W Polsce jest chroniona częściowa - z wyjątkiem osobników występujących na obszarze stawów rybnych, uznanych za obręby hodowlane w rozumieniu przepisów o rybactwie śródlądowym.

Lis Vulpes vulpes

Ssak z rodziny psowatych, rzędu drapieżnych zaliczany do zwierząt łownych. Pokarm stanowią małe ssaki, ptaki, owady, padlina, owoce. Dorosły samiec to pies, a samica liszka lub suka. Dojrzałość płciową osiągają lisy pod koniec 1 roku życia. Okres godowy przypada na styczeń-luty, ciąża trwa około 51-54 dni, w miocie najczęściej 4-6 młodych, które rodzą się wczesną wiosną ślepe i głuche, z ciemnym wełnistym futrem. Młode ssą do 8 tygodnia, samodzielność osiągają po 3-5 miesiącach. Nos lisa to wietrznik, oczy ślepia a ogon to kita. Swoje terytorium znakuje moczem i kałem.